Förstå köp och försäljning av aktieanalytiker

För att bilda sig en uppfattning och kommunicera värdet och volatiliteten hos ett värdepapper undersöker analytiker offentliga redovisningar, lyssnar på telefonkonferenser och talar med företagets ledning och kunder, vanligtvis i ett försök att få information för en forskningsrapport.

Analytiker undersöker offentliga redovisningar, lyssnar på konferenssamtal och pratar med företagets ledning och kunder. I slutändan, efter all denna forskning om företagets resultat, bestämmer analytikern om aktien är ett "köp", "sälj" eller "behåll".

Analytikernas värderingsskala är dock lite mer komplicerad än de traditionella klassificeringarna "köp, behåll och sälj". De olika nyanserna i tabellen nedan omfattar flera termer för varje betyg ("Sell" är också känt som "strong sell", "Buy" kan kallas "strong buy"), samt ett par nya termer: "Underperform" och "Outperform".

Köp: Även känt som "starkt köp" och "på den rekommenderade listan". Självklart är buy en rekommendation att köpa ett visst värdepapper.
Sälj: Detta är en rekommendation att sälja ett värdepapper eller avveckla en tillgång, även kallad "strong sell".
Håll: Ett företag med rekommendationen "håll" förväntas i allmänhet prestera i samma takt som jämförbara företag eller i linje med marknaden.
Underperform: En rekommendation som innebär att en aktie förväntas prestera något sämre än aktiemarknaden som helhet. Underprestation kan också uttryckas som "måttlig försäljning", "svag behållning" och "undervikt".
Outperform: Även känt som "måttligt köp", "ackumulera" och "övervikt". Outperform är en rekommendation från analytiker, vilket innebär att aktien förväntas prestera något bättre än marknaden.